راهنمایی جامع برای صعود به قله اورست
حتما شما هم تاکنون تصمیم به اجرای یک برنامه برون مرزی داشته اید. تفاوتی نمی کند این برنامه در چه سطحی باشد، در هر صورت نیازمند توانائیهای فکری و بدنی لازم هستید و البته باید شناخت مناسبی را از کوه و شرکت خدماتیی که قصد همراهی با ایشان را دارید داشته باشید.
مقاله زیر توسط آدریان بالینگر (Adrian Ballinger) از راهنمایان کوهستان شرکت ALPINGLOW Expedition به منظور آشنایی افرادی که قصد صعود به اورست را دارند
نگارش شده است. با این حال سعی نمودیم تا با بومی سازی آن، مطلب را برای کوهنوردانی که قصد صعود به قلل مرتفع خارج از کشور بویژه اورست را دارند و در این راه قصد بستن قرارداد با شرکتهای تجاری را دارند آماده نمایم. بدیهی است بهره گیری از تجربیات مطرح شده می تواند بسیاری از مشکلات موجود را مرتفع سازد تا در آینده کمتر شاهد طرح ایراد توسط کوهنوردان از شرکتهای خدماتی کم کار و سودجو باشیم.
تصور کنید کوهنورد با تجربه ای هستید و قصد دارید خود را مهیای صعود به یک قله 8000 متری سازید. بی شک آغاز پائیز بهترین زمان از سال برای نهایی کردن تصمیم به صعود قله مرتفعی نظیر اورست بام دنیا در بهار سال بعد می باشد. طبیعی است بخش عمده ای از گفتگوهای ما با کوهنوردان در این موقع از سال بر سر چگونگی آماده سازی آنها برای چنین صعودی صرف می شود. این بحثها برای کسانیکه مصمم به اجرای چنین برنامه هایی هستند بسیار مهم است. گذشته از دشواری های کوهی همچون اورست از لحاظ فنی نیاز به یک برنامه ریزی بلندمدت دارد، بحث هزینه های صعود خود از عوامل بسیار مهم در انتخاب این قله برای یک برنامه برون مرزی به شمار می آید. زمانیکه شما با یک شرکت برای اجرای چنین برنامه ای وارد مذاکره می شوید، برآورد هزینه هایتان شامل هزینه های سفر و تجهیزات ما بین 35 تا 70 هزار دلار آمریکا خواهد بود. ضمن آنکه برای اجرای برنامه نیز مجبور به صرف زمانی بالغ بر 2.5 ماه در منطقه هستید. تمامی این مسائل در شرایطی است که شما از هم اکنون نمی توانید به طور قاطع خودتان را فاتح این کوه بدانید! به عبارت دیگر کوهنوردان باید خود را آماده صعودی بی خطر نمایند و این مهم از عواملی است که صعود قطعی شما را با تردید مواجه می سازد. حتما تاکنون اخبار مربوط به شلوغی اورست در بهار 2012 و روز صعود به قله و حضور افرادی را که تا آن زمان هیچ فعالیت شاخصی با شرکتهای تجاری نداشته اند و به یکباره با پرداخت هزینه های خود سر از اورست در آورده اند را شنیده اید! از این رو می باید برای انتخاب شرکت مورد نظر خود جهت قرارداد و گرفتن خدمات بسیار هوشمندانه عمل کنید. اگرچه با کمی پرسش به راحتی می توانید از پس این کار برآئید.
من تاکنون 5 بار اورست را صعود کرده ام (نویسنده مطلب Adrian Ballinger) و در تمامی صعودهایم نقش راهنمای کوهنوردان را ایفا نموده ام. در این مدت نکات خنده دار و مزحک بسیاری را نیز دیده و تجربه کرده ام! بخش عمده ای از این کمبودها مربوط به راهنمایان و تدارکات همراه تیم بوده است. قوین معتقدم بخشی از قوانین باید توسط دولتهای نپال و چین با فشار بر شرکتهای خدماتی برای خدمات بهتر به کوهنوردان وضع گردد، گرچه تاکنون شاهد این امر نبوده ایم! با این حال از نظر اخلاقی بر عهده شرکتهای خدماتی است تا کمبودها را جبران نمایند و موجب سلامتی و آسایش مشتریانشان در سفر صعود به قله اورست شوند.
در سفر به یک کوه مرتفع نظیر اورست، از آنجائیکه همه شرکتهای خدماتی دارای وسواس و تعهد لازم برای تغییر و دادن خدمات مناسب نیستند، بر عهده مشتری است تا ایشان را وادار نماید تا به تعهداتشان عمل کنند. اگر مشتری خواستار حداقل تغییر حتی با صرف هزینه بیشتر شود، شرکتهای ارزان و خطرناک مجبور به تغییر رویه می شوند.
در این حالت اگر شما به شرکتهای خدماتی تنها برای اخذ مجوز صعود و خدمات کمپ اصلی نگاه کنید، مطمئن باشید ایشان حداقل آن چیزی را که حق شماست در اختیارتان قرار خواهند داد!
پس در نظر داشته باشید:
1- شرکتها باید در مقابل هر 4 مشتری یک راهنما در اختیارتان قرار دهند.
2- راهنمای همراهتان باید سابقه مناسب کوهنوردی همراه با مدرک مناسب داشته باشد. همچنین خدمه همراه در کمپ اصلی نیز باید دارای سوابق لازم و مناسبی در دادن خدمات به تیمهای کوهنوردی باشند. ضمن آنکه افسر رابط همراه تیم نیز باید دارای مجوز لازم باشد.
3- نسبت مشتری به شرپای همراه باید 1 به 1 باشد.
4- شرپای همراهتان باید پیشینه صعود به اورست را دارا باشد، در مدرسه کوهنوردی خمبو آموزش دیده باشد و بتواند به زبان انگلیسی صحبت نماید.
5- ایده آل تیم همراه شما زیر 12 مشتری می باشد. اعضای تیم های کوچکتر بهتر با هم هماهنگ می شوند و خدمات بهتری را نیز دریافت می کنند. در نتیجه زودتر با شرایط سازگار خواهند شد.
6- نیازهای مشترک همه مشتریان:
– حداقل 5 قله بالای 5800 متر را در برنامه های مختلف صعود کرده باشند.
– حداقل یکی از این قلل باید بالای 7000 متر باشد (نظیر قلل پامیر و تیان شان)
– حداقل 30 روز در برنامه های مختلف بر روی برف سفت و یا یخ کرامپون به پا کرده باشند.
– دارا بودن سابقه صعود سه مسیر یخچالی و سه مسیر دیواره ای با چند طول در کارنامه بسیار مفید خواهد بود.
– آموزشهای لازم را در زمینه برف و یخ دیده باشند و تکنیکهای نجات از شکاف، هم طنابی، حمایت، فرود و تکنیکهای ثابت گذاری و عبور از ثابتها را آموخته باشند.
7- راهنمای ارشد تیم باید فردی بسیار با تجربه و البته دارای تجربه صعود به قله اورست باشد. ضمن آنکه می باید تجربه برخورد با شرپاها، سایر راهنمایان و مشتریان را در برنامه های 8000 متری داشته باشد.
8- وجود پزشک و یا امدادگر آشنا با بیماریهای ارتفاع در تیم از الزامات است. ضمن آنکه در منطقه کمپ اصلی اورست امکان مشاوره و درمانهای جزءی توسط سازمان نجات هیمالیا Himalayan Rescue Association وجود دارد.
9- بستن قرارداد هواشناسی و ایجاد ارتباط لازم برای بهره گیری از خدمات هواشناسی مناسب در ارتفاعات بالا از الزامات است.
10- همه اعضاء تیم، شرپاها و راهنمایان می باید از خدمات بیسیم (walkie-talkies) بهر مند شوند.
11- برای هر یک از اعضاء و هر شرپای همراه می باید 4 مخزن اکسیژن 4 لیتری در نظر گرفته شود. بدیهی است از کپسولهای نیمه پر می شود برای شرایط اضطراری و امداد استفاده کرد.
12- شرکتها متعهد هستند تمامی زباله ها، لوازم و تجهیزات و فضولات انسانی را در پایان برنامه از منطقه تخلیه نمایند. تنها مشتریان هستند که می توانند به شرکتها برای متعهد بودن به محیط زیست فشار وارد آورند و دولتهای چین و نپال در این زمینه هیچ عمل مثبتی را صورت نمی دهند.
اینک بدون آنکه در نظر بگیریم در چه مرحله ای از صعود قرار داریم، مهارتهای زیر می توانند برای صعودی بهتر و کم خطرتر یاریمان نماید:
1- افزایش مهارتهای فنی
– توانایی کار با کرامپون و تبر یخ در شیب کم و زیاد
– توانایی سنگنوردی
– توانایی همطنابی در یک تیم پیمایش کننده یخچال
– توانایی حمایت افراد با طناب
– توانایی فرود با ابزار و بدون ابزار بر روی طناب
– توانایی صعود بر روی طنابهای ثابت با کمک ابزارهای یکطرفه نظیر یومار
– آشنایی با صعود کرده ای
– دیدن دوره های بهمن شناسی و کار با زنده یاب
– دارابودن تجربه زندگی در کمپ و چادر
– آشنایی با مسیریابی در یخچال
– دیدن دوره های کمکهای اولیه و امداد
2- کسب تجربه از کوههای ساده و کم ارتفاعتر به کوههای مرتفع و دشوار
3- فراگیری مهارت تصمیم گیری و مدیریت زمان با همراهی راهنمایان و سرپرستان واجدشرایط، در بلند مدت.
4- آشنایی با شرایط بدن در ارتفاع و برنامه های بلندمدت که طی آن نیاز به رفت و برگشت بین کمپها، بار کشی (حمل کوله پشتی) و هم هوایی وجود دارد.
اینک شما را با مواردی آشنا می کنیم که رعایت آن در صعودی بهتر می تواند یاریتان نماید:
رعایت نکات این بخش اختیاری است و توصیه هایی است که می تواند در صعود بهتر شما را یاری نماید: (این بخش با توجه به موقعیت کوههای ایران بومی سازی شده)
1- بهتر است پس از گذراندن دوره های آموزشی مقدماتی بخشی از تمرینات خود را اختصاص به کار با ابزار در قلل مرتفع و فنی (نظیر کار بر روی برفچالهای دماوند، علم کوه و سبلان) بدهید.
2- به عنوان آغاز صعودهای برون مرزی، حداقل دو قله از مجموعه قلل زیر را صعود کنید:
آرارات، کلیمانجارو، مون بلان و یا البروز
3- حداقل دو قله نسبتا فنی نظیر قلل زیر را در فصل زمستان صعود کنید:
هرمها و کسری در منطقه سبلان
قاش مستان و یا حوض دال در منطقه دنا
کلونچی و شاه شهیدان در منطقه زرد کوه بختیاری
4- در اردوهای خود تمرینات مقدماتی بر روی برفچالها برای یک دوره 3 روزه را بگذرانید:
برفچالهایی نظیر:
حسندر در منطقه زاگون رودبار قصران
کول جنو در اشترانکوه
برفچال قاش مستان
5- در اردوهای خود تمرینات مقدماتی سنگنوردی بر روی دیواره های دارای چند طول طناب را بگذرانید:
دیواره هایی نظیر:
پل خواب، بیستون ،اخلمد ، لجور ، یافته
6- ضمن گذراندن دوره های هواشناسی، دوره آشنایی با بهمن را به صورت تئوری (آشنایی با برف و عوامل تاثیر گذار بر سقوط بهمن) و عملی (آشنایی با پروفایل برف، کار با زنده یاب و میل سونداژ) را بیاموزید و با ابزارهای آن تمرین کنید.
7- همانطور که پیشتر عنوان شد حتما بر روی یکی از قلل مرتفع، ترجیحا در مناطق امنتر از لحاظ خدماتی نظیر تیان شان و پامیر فعالیت نمائید.
نظیر تلاش برای صعود به خان تنگری، لنین، کورژنفسکایا و یا قللی همچون موستاق آتا در کولان شان قرقیزستان، اسپانتیک در پاکستان، آمادابلام در نپال
8- صعود کوههای فنی می توانند به شما در تلاش برای صعود قلل مرتفع کمک زیادی نمایند. همچون صعود به قله هایی نظیر: ماترهورن،آمادابلام، کوه کنیا
و در کشورمان جوپار و علم کوه از مسیر سیاه سنگها یا گرده آلمانها.
9- قبل از تجربه صعود به اورست بهتر است تجربه صعود به یک قله 8000 متری راحتتر را در کارنامه داشته باشید. نظیر صعود به چوآیو، گاشربروم II و یا شیشاپانگما در تبت
اگر شما یک کوهنورد هستید و برای صعود اورست تلاش می کنید، مطمئن باشید در صورت اجرای 9 مرحله ذکر شده به عنوان یک کوهنورد تکنیکی، آماده و توانمند وارد کمپ اصلی اورست می شوید و اطمینان داشته باشید در صورت عدم بروز مشکلات خاص و حوادث غیر مترقبه، حتما در صعود به اورست موفق خواهید بود. البته فراموش نکنید سرویس خدماتی که در بخش نخست بدان اشاره نمودیم را با دقت انتخاب کنید تا همه زحماتتان توسط یک شرکت کم دقت به هدر نرود. تنها می ماند کمی شانس، هوای خوب و …
اینک اگر کوه اورست یکی از آرزوهای شماست، انگیزه و پول لازم برای صعود آنرا در اختیار دارید از لیستهای بالا نترسید، وقتتان را تلف نکنید و آستینها را بالا بزنید.
در غیر اینصورت پول و وقت خود را به هدر ندهید و بدون کسب تجربیات لازم خود را دچار مشکل نسازید. صعود خوبی را برایتان آرزو می کنیم.
ترجمه: رضا زارعی – وبلاگ کوه قاف
منبع: www.alpenglowexpeditions.com