7 راهکار برای غلبه بر ترس از ارتفاع
آیا تابحال هنگام راه رفتن از رو ی پل معلق یا سخره سنگی احساس کردید که ضربان قلبتان بیشتر رفته رفته بیشتر میشود؟ اگر با آن احساس آشنا هستید، پس به احتمال 90 درصد مبتلا به آکروفوبیا(ترس از ارتفاع) هستین.
در زیر 7 راهکار برای غلبه بر این ترس و تجربه کوهنوردی دلچسبی را ارئه داده ایم.
بین سرگیجه و ترس از ارتفاع تفاوت وجود دارد
اما دروحله اول روشن کنیم که دقیقا راجع به چی داریم حرف میزنیم؟ درباره ی سرگیجه یا ترس از ارتفاع؟ سرگیجه معمولا در زمینه روانشناسی به کار میرود. افرادی که از سرگیجه رنج میبرند، درواقع بخاطر تفاوت بین سیگنال های فرستاده شده توسط بینایی و گوش درونی ( که تعادل را مدیریت میکنند) آشفته میشوند. به عنوان مثال، اگر در یک قفس شیشه ای دربالا بایستید، چشمانتان به شما میگویند که در خلاء هستید، اگرچه شاید پاهایتان محکم روی زمین ایستاده.اگر سرگیجه بگیرید، بهتر است با یک متخصص گوش و حلق و بینی مشورت کنید.
از سوی دیگر، ترس از ارتفاع یا آکروفوبیا یک فوبیای واقعی به حساب می آید. درست مثل دیگر فوبیا ها، ممکن از آزار دهنده یا حتی سخت باشد، اما درمانش غیرممکن نیست. پس به همین خاطر راهکارهایی را را برایتان ارائه داده ایم تا کوهنوردی برایتان تبدیل به کابوس نشود.
1# موضوع را با دیگر کوهنوردان درمیان بگذارید
از حرف زدن راجع به آن با دیگران ترس نداشته باشید. خواهید دید که افراد زیادی از این مشکل رنج میبرند. هیچکس شما را مورد قضاوت قرار نداده و این موضوع باعث نمیشود شما بدترین کوهنورد دنیا باشید! شاید شانس این را داشته باشید که باافرادی ملاقات کنید که بر این ترس غلبه کرده و تجربیاتشان را با شما درمیان بگذارند. این دلیل خوبی برای آشنا شدن با دیگر کوهنوردان است!
2# به خودتون و همچنین تجهیزاتتون اعتماد داشته باشید
میتوانید روی تاثیر پلاسسیبو(دارونما- مایه تسکین) که تجهیزاتتان برایتان دارد اتکا کنید.دراین مورد میتوانید روی کفش و کوله مناسب حساب کنید که باعث میشود راحت قدم برداشته و تعادلتان حفظ شود. میتوانید دراین سایت از چگونگی انتخاب کفش و چیدمان کوله مطلع شوید، تا احساس امنیت بیشتری داشته و بر ترستان غلبه کنید.
3# موقعیت را به صورت منطقی مورد برسی قرار دهید
اگر امکان دارد، عامل این ترس را شناسایی کنید. کدام مناطق هستند؟ شیب ها یا پل ها؟ دقیقا در کدام شرایط احساس ترس به سراغتان آمده و باعث سست شدن پاهایتان میشود؟ به ترستان را از 1 تا 10 نمره بدید. این امر اجازه میدهد تا به صورت منطقی قضیه را مورد بررسی قرار دهید تا یکم از آ ن موقعیت فاصله گرفته و آرامشتان را دوباره به دست بیاورد. اگر دچار فوبیای شدید نیستید، در هر شرایط ریسک خیالی و واقعی را تصور کنید. مورد بررسی قرار داده و در شرایط خاص ترس خود را کنترل کنید.
4# گام به گام با ترستان روبه رو شوید
میتوانید با تلاش زیاد به خوردتان کمک کنید. برای این نوع فوبیا درمان های خاصی وجود دارد. شناخنه شده ترین آن درمان شناختی_رفتاری میباشد(CBT). اصول این درمان خیلی ساده است: به تدریج با ترس روبه روشوید تا کنترل خود را دوباره به دست آورده و به افکارتان مسلط شوید.
این بدان معنا نیست که فورا قدم بزرگی بردارید. به خودتان زمان دهید. اولین قدم برای کسانی که فوبیای شدید دارند این است که هنگامی که در آرامش کامل هستند، راجع به مکان ها ی پرارتفاع فکر کنند.
5# نحوه ی تنفس را از نو یاد بگیرید
عمدتا اضطراب عامل اصلی ترس از ارتفاع است. تکنیک های موثر و ساده وجود دارند که به بازیابی اعتماد به نفس و عبور از این شرایط کمک میکنند، مثل مدیتیشن، سوفلوگرافی یا حتی تمرینات هوازی یوگا که باعث کاهش استرستان در کوهنوردی و همچنین روند زندگیتان میشود. مراقب باشید درطول گشت و گذار تند تند نفس نکشید. باید سرعت تنفستان را با تنفس عمیق پایین بیاورید.
6# از ارتفاع هرگز پایین را نگاه نکنید
حتما قبلا هم شنیده اید که هرگز از ارتفاع پایین را نگاه نکنید. این کار تنها ترستان را بیشتر میکند. اگر در طول کوهنوردی در ارتفاع نتوانید بچرخید باید به نکنه دور با فاصله بیشتر تمرکز کنید تا دست و پایتان راگم نکنید.مبادا پایتان را از زمین بردارید و بخواهید روی جاها ی لغزنده پا بگذارید.
7# از مورد تمسخر قرار گرفتن نترسید
در بیشتر شرایط ترسناک از خجالت دست برداشته و درصورت نیاز چهار دست و پا راه بروید. یک یلحظه مورد تمسخر واقع شدن بهتر از سقوط است.میتوانید از دیوار و شاخه ها نیز در صورت مقاوم بودنشان کمک بگیرید. از تکیه بر دوست خود نیز خودداری کنید زیرا ممکن است تعادلش را از دست داده و منجر شود هردو سقوط کنید.
ترجمه شده توسط گروه مترجمین تیک بی